אם אתם מרגישים שמחירי הנופשונים בישראל יקרים יותר מבחו"ל, אתם ממש לא לבד 🙂 – מבדיקה מקיפה שנערכה על ידי ועדה רשמית של משרד התיירות נקבע כי מחירי החופשות בארץ יקרות יותר מיעדים מרכזיים בחו"ל.
במאמר זה אנסה להסביר מהן הסיבות לכך וכיצד מנסים להילחם בתופעה על מנת להשאיר כמה שיותר נופשים בישראל.
30% מהישראלים כלל לא יוצאים לחופשה בארץ
כאשר עורכים השוואה בין מחירי נופש באילת או נופש בים המלח לעומת מחירי נופש בברצלונה או נופש במדריד מגלים כי מחירי המלונות בישראל גבוהים בעשרות אחוזים מהאלטנטיבות בחו"ל.
לדוגמא, ניתן לראות את נתוני Booking אשר מציגים את המגמה הכללית במחירי המלונות ביעדים המובילים בישראל מול היעדים המובילים בספרד:
למרות שבשנים האחרונות ישנה הוזלה מתמשכת במחירי הטיסות והמלונות בעולם – עושה רושם שמגמה זו נעצרה בישראל, פה המחירים נשארו במקום ולעיתים אף עלו בחלק מהמקומות.
על פי הועדה של משרד התיירות הסיבות למחירי המלונות הגבוהים בישראל הם:
- כח אדם – בישראל ישנה חובה להעסיק מציל ומדריך חדר כושר בכל רגע נתון, ללא קשר לתפוסה בבית המלון.
- כשרות – הרבנות בישראל פועלת במונופול אשר גוזר כ – 2.5% מהמחזור העסקי של המלונות.
- אבטחה – בישראל ישנה חובת אבטחה בבתי מלון אשר על פי הערכות בענף נאמדת בכ – 2.2% מהכנסות המלונות.
- ארנונה – הארנונה בישראל אינה קשורה לתפוסה בפועל ומהווה בין 3% ל – 25% מהמחזור העסקי של המלון (בהתאם למיקומו, שטחו וכדומה).
- תחרות מצומצמת – יעדי הנופש העיקריים בישראל, אילת וים המלח, נשלטים על ידי דואופולים, פתאל וישרוטל. מצב זה מוביל לכך שכמעט ולא קיימת תחרות ממשית על הנופשים אשר בצורה טבעית מובילה למצב של הורדת מחירים, התייעלות עסקית וחדשנות.
הועדה של משרד התיירות הגישה את מסקנותיה לממשלה, האם משהו באמת ישתנה? – סביר להניח שלא בזמן הקרוב.
לסיכום, כל הסיבות הנ"ל מובילות לכך שבשנים האחרונות אנו רואים יותר יותר ישראלים שמוותרים על החופשה השנתית בישראל ומעדיפים לחפש את היעד הבא בעולם.